fredag den 19. oktober 2018

DEN FREMMEDE af Albert Camus


ANMELDELSE


Den Fremmede er en mand, der lever i det franske samfund i Algeriet for 80 år siden. Det er som om, at han ikke er helt tilstede i det offentlige liv. Han forstår ikke rigtigt konventioner, og som historien skrider frem, bliver det mere og mere klart, at alt i Mersaults, Den Fremmedes, liv er lige så tilfældig, som universets indretning er tilfældig.



Mersault slår en mand ihjel. Det er også tilfældigt. Drabet bliver i retten kædet sammen med Den Fremmedes holdning, da hans mor døde. Han kunne ikke rigtig være i alt det, man burde gøre, omkring begravelsen, og det er bliver lagt ham til last i retssalen. Det er dog som om, Mersault er lidt ligeglad. Det hele er tilfældigt og absurd. Der, hvor andre ser sammenhænge, ser Den Fremmede kun tilfælde. Og til sidst tænker han på sin henrettelse. Han håber, det vil give den vrede folkemængde glæde at se ham blive halshugget.

I Fortællingen om Den Fremmede er der et sidetema om arabere og franskmænd i Algeriet. Araberne er underligt karakterløse i bogen, og måske måske ikke lægger denne læser for meget betydning i det, hvis jeg skriver, at jeg synes, man kan ane den kommende krig om Algeriets uafhængighed.

Den Fremmede kan læses som en erklæring om livets overordnede formålsløshed. Bogen kan også læses for sit smukke sprog, som denne læser desværre kun kan læse i den danske oversættelse. Den Fremmede kan købes billigt i mange webboghandeler. Den bør kunne lånes på ethvert velassorteret folkebibliotek. Jeg synes, det er en god bog.

Albert Camus, 1913 - 1960. Han fik Nobelprisen
i litteratur i 1957.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar