mandag den 1. januar 2018

MIN FARS HJERNE anmeldelse



JONATHAN FRANZENs essay MIN FARS HJERNE fortæller historien om Jonathan Franzens far, som blev ramt af Alzheimers sygdom.
Franzen beretter, hvorledes faderens sygdom voksede ud af et skrantende ægteskab mellem Franzens forældre.
Forfatterens mor var inde i vanen med at klage til Jonathan over sin mand og hans far, og derfor tog det lang tid for Jonathan Franzen, inden han så igennem sin moders almindelige tristesse over sin ægtemand og indså, at faderen var alvorlig syg.
Jonathan Franzen gennemgår alzheimersygdommen ud fra et medicinsk patologisk perspektiv. Alzheimer patienten får sin hjerne ødelagt af nogle små flager, som filtrer hjernens tråde sammen. Franzen diskuterer her ud fra, om faderen mest var sin egen hjernes sørgelige tilstand, eller om der også var noget ikke fysisk sjæleligt, der fik Franzens far til at være hans far.
Franzen synes at være overbevist om, at faderen både var kød og sjæl, og herfor taler et rørende brev fra den gamle Franzen til Jonathan Franzens nevø. Brevet er fundet i faderens gemmer efter hans død, og det bærer præg af en kamp mellem en bedstefars jernvilje til at vise kærlighed til sit barnebarn og alzheimerpatientens stadigt mere svækkede mentale tilstand.
MIN FARS HJERNE er en søns hyldest til sin far samtidig med, at essayet undersøger Menneskets psyke mellem kød og sjæl. Endelig er MIN FARS HJERNE begyndelsen på Jonathan Franzens refleksioner over det at være alene, som han udfolder i essaysamlingen HVORDAN MAN ER ALENE.

HVORDAN MAN ER ALENE er udgivet på Gyldendals Forlag og kan lånes på ethvert velassorteret folkebibliotek. Den kan desuden købes som e bog for 46 kr. hos Bog & Ide.



Jonathan Franzen er en amerikansk
romanforfatter og essayist. Han er født i 1959

Ingen kommentarer:

Send en kommentar