mandag den 1. oktober 2018

GILEAD af Marilynne Robinson



ANMELDELSE
En præst i den lille by, Gilead i det amerikanske midtvesten er syg og skal snart dø. Vi befinder os i 1950’erne, og præsten er en mand sidst i halvfjerdserne. Sent i livet blev præsten, John Ames gift med en ung kvinde, og sammen fik de en søn. Pastor Ames skriver nu et brev til sin syvårige søn med henblik på, at brevet skal læses, når sønnen en dag er blevet voksen.

 

I brevet funderer han over alt det, han kommer af. Han er barnebarn af en præst, som var aktiv i kampen mod slaveriet i tiden omkring den amerikanske borgerkrig. Han er tillige præstesøn, og et af hans stærkeste barndomsminder var, da han og hans far drog ud for at finde farfaderens grav. Farfar Ames var en vild præst, der har set sig selv i forlængelse af profeternes vrede mod uretfærdighed. Han blev simpelthen træt af det søvnige sogneliv og drog afsted.

Den brevskrivende Pastor Ames er en lærd mand, der læser både Barth og Feuerbach. Han overvejer sit livs mirakler i sine venskaber og i den familie, han fik, da han var ved at forberede sig på at blive gammel. Pludselig dukker der en slange op i paradis, og i det stille rolige brev funderer John Ames over, om hans lille families fremtidige lykke er truet. Her er et ædelt sinds kampe for ikke at vise vrede og for at forstå, alt i mens pastoren og den gamle far er bekymret for de mennesker, han elsker allermest.


Gilead er en stille bog om en stille mand i en stille by. Samtidigt funkler bogen af perler af tanker, om det liv, der er skænket, og som skal slutte. Gilead får hermed mine bedste anbefalinger.
Marilynne Robinson, født 1943

Ingen kommentarer:

Send en kommentar