onsdag den 19. august 2020

KØR DIN PLOV OVER DE DØDES KNOGLER af Olga Totarczuk

 

Janina bor i et øde område, hvor hun ernærer sig ved at tilse sommerhuse for deres ejere, når det ikke er sommer. Mennesker begynder at dø, og Janina, som lægger horoskop, kan se, at stjernerne står sådan, så det passer med, at dyrene er begyndt tage hævn over menneskene.

Alt imens er Janinas ven ved at oversætte Blake, og et af temaerne i det, som bliver oversat til polsk er, at dyrene skal behandles med respekt.

Janina skriver masser af breve til Politiet om, at det sandsynligvis er dyrene, som nu tager hævn over de døde, der alle er jægere og krybskytter.

Ingen tror Janina. Hun er på en måde i udkanten af samfundet, og hun bor da også i udkanten af Polen tæt på den tjekkiske grænse. Denne del af Polen var før Anden Verdenskrig Tyskland. Det tyske er i bogen en del af det fortrængte. Noget andet fortrængt er Janinas mor og mormor. De kommer igen som genfærd.

Og så er der dyrene, som er fortrængt fra den sfære, der berettiger noget som helst til menneskers empati. Janina elsker naturen, planterne og dyrene, og hun hader jægere. Hun er mærkelig, og der er ikke rigtigt nogen, der forstår hende, men hun har dog fire hjertevenner, der har god kemi med hende.

Janina tænker meget, og mange sider i, Kør Din Plov Over De Dødes Knogler, foregår inde i Janinas hoved.

Naturen fylder meget i bogen, og hele vejen igennem har man fornemmelsen af, at den menneskelige civilisation står ved en eller anden grænse.

Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om bogen. Jo! Det er fedt med naturen, der trænger sig sådan på. Det er vel med klimakrisen og biodiversitetskrisen en fælles kollektiv frygt, vi har i vores tid. Og så er der billederne. Kør Din Plov Over De Dødes Knogler er rigt illustreret med smukke sort/hvide billeder, der sammen med Blakes storslåede poesi giver en masse æstetiske oplevelser.

Men!

Jeg er nok skræmt over Janinas holdning til naturen. Nemlig, at rådyr og biller og træer er lige så meget værd som mennesker. Jeg tænker, at denne holdning fører til foragt for mennesker, og det afsløres måske også i Kør Din Plov Over De Dødes Knogler.

Dog kan jeg godt lide Olga Totarczuks forkærlighed for det groteske. En død mand findes i sine underbukser, kvalt i en rådyrknogle. Telefonerne går hele tiden på det tjekkiske net, og lokalsamfundets alkoholiserede tandlæge river tænder ud under åben himmel.

Kør Din Plov Over De Dødes Knogler er på en gang et økologisk manifest, og så er det en beskrivelse af sindstilstanden i Polen efter murens fald. Og så er det en krimi. Hvem myrdede Store Fod og alle de andre?


Olga Totarczuk er født i 1962
og vandt for et par år siden nobelprisen i litteratur.









Ingen kommentarer:

Send en kommentar