tirsdag den 26. april 2016

KRISTENDOMMEN FORTOLKET I 14 TESER


KRISTENDOMMEN FORTOLKET i foreløbighed i 14 teser

af
Peder Kjærsgaard Roulund


INDHOLDSFORTEGNELSE:
  1. KRISTENDOMMEN HANDLER OM JESUS KRISTUS
  2. SKABEREN - SØNNENS FAR
  3. HELLIGÅNDEN -  KOMMUNIKATION MELLEM FADER OG SØN OG MELLEM GUD OG VERDEN
  4. MENNESKET KAN INTET UDEN GUD
  5. DEN ONDE SMADRER RELATIONER
  6. DEN ONDE BOR OGSÅ INDE I MENNESKET
  7. DEN ONDE ER BESEJRET PÅ KORSET OG ER TIL PÅ LÅNT TID
  8. KIRKEN - MØDESTED MELLEM KRISTENDOM OG VERDEN
  9. DE HELLIGES SAMFUND - NARRATIVER OM JESUS KRISTUS
  10. RITUALER I TILKNYTNING TIL KRISTUS
  11. BIBELEN - DEN SKRIFTLIGGJORTE KIRKE
  12. KUN TILLID
  13. DER FINDES INGEN KRISTEN ETIK
  14. KRISTEN ANSVARLIGHED I VERDEN I ANSVAR OVERFOR GUD
  1. KRISTENDOMMEN HANDLER OM JESUS KRISTUS Kristendommen handler om Jesus Kristus, der er Gud, som gik ud af sig selv og steg ned på jorden og helt ned i døden men overvandt døden for at redde verden og for at vise verden, hvem Gud er.
  2. SKABEREN - SØNNENS FAR Kristendommen kender Gud som skaber, og Jesus kaldte Gud for Far. Faderen skabte alt for, at Jesus Kristus kunne fremstå som redningsmand, og brobygger mellem Gud og verden. Jesus Kristus fremstod som brobygger mellem Gud og verden og som redningsmand for at åbenbare sit forhold til Faderen, som i øvrigt har skabt summen eller totaliteten af de forhåndværende sammenhænge, som er for dig lige nu, for mig lige nu og for alle subjekter lige nu.
  3. HELLIGÅNDEN -  KOMMUNIKATION MELLEM FADER OG SØN OG MELLEM GUD OG VERDEN Kristendommen kender Gud som Helligånden, der er kommunikationen mellem Faderen og Sønnen, og som tillige er kommunikation mellem Gud og verden, så verden kan kende til Gud, der blev menneske i Kristus, der kalder skaberen for far.
  4. MENNESKET KAN INTET UDEN GUD Kristendommen kender mennesket som et væsen, der ved, hvad det gode er, og som dog, af sig selv og uden Gud, er ude af stand til at gøre det gode i forhold til Gud, andre mennesker og verden.
  5. DEN ONDE SMADRER RELATIONERKristendommen ved om en ond magt, der hele tiden forårsager lidelse, og som smadrer relationerne mellem mennesker og Gud, mellem mennesker og verden, mellem mennesker og mennesker og mellem mennesket og sig selv.
  6. DEN ONDE BOR OGSÅ INDE I MENNESKET Kristendommen ved, at denne onde magt også bor inde i mennesket.
  7. DEN ONDE ER BESEJRET PÅ KORSET OG ER TIL PÅ LÅNT TIDKristendommen ved, at denne onde magt stadig eksisterer, men i kristendommen er der en tillid til, at Gud ved sin bliven til menneske i Jesus Kristus, ved Jesu Kristi død på korset og ved Jesu Kristi opstandelse nu har overvundet den onde magt og den onde magts virkninger i grusomhed og ondskab, således at disse ting kun er til på lånt tid.
  8. KIRKEN - MØDESTED MELLEM KRISTENDOM OG VERDEN I kristendommen forsamles mennesker i kirker, hvor der tales om kristendom. Kirken er et mødested mellem kristendom og verden, og kirken er lige så ond og lige så god som verden.
  9. DE HELLIGES SAMFUND - NARRATIVER OM JESUS KRISTUS  Kristendommen kender til de helliges samfund, som er narrativer, der peger hen i mod det fantastiske narrativ om Gud, der blev menneske i Kristus for at redde verden og for at bygge bro mellem Gud og verden.
  10. RITUALER I TILKNYTNING TIL KRISTUS Kristendommen kender til ritualer, i hvilke Jesus Kristus knytter mennesker til sig og rækker mennesket sig selv- Disse ritualer bygger på det fantastiske narrativ om Gud, der blev menneske i Jesus Kristus for i - liv, død og opstandelse - at redde verden og for at bygge bro imellem Gud og verden.
  11. BIBELEN - DEN SKRIFTLIGGJORTE KIRKE Kristendommen kender til en bibel, der på en måde er en skriftliggjort kirke, og som er lige så god og lige så ond som verden. Bibelen er blevet til på verdens præmisser. Bibelen er vigtig for kristendommen, fordi bibelen indeholder forudsigelser om Jesus Kristus og narrativer, der sætter forståelsesrammen for beretningerne om Jesus Kristus. Bibelen er også vigtig for kristendommen, fordi der står om de konkrete forhold, der hører til beretningerne om Jesu Kristi fantastiske bliven menneske, der, fra fødsel til opstandelse, definerer, hvad kristendom er.
  12. KUN TILLID Kristendommen ved kun og kender kun i kraft af sin tillid til Gud. Der er ingen anden grund til denne tillid end tilliden selv, og kristendommen anser denne tillid for at være skænket af Gud Helligånd, som fortæller mennesket og verden om Gud Fader og Jesus Kristus.
  13. DER FINDES INGEN KRISTEN ETIK Kristendommen kender ingen kristen etik. Kristendommen kender kun den kærlighed, som Jesus Kristus viste i sit offer for verden, og som blandt andet er nedfældet i bibelens bjergprædiken. Det betyder, at den kristne skal elske det konkrete menneske foran sig med en kærlighed, der får den kristne til at afstå fra egen ret til ejendom, ære eller fravær af smerte. Kristendommen er sig fuldt bevist om, at denne kærlighed er umulig at efterleve for noget menneske, som således er henvist til Jesus Kristus, der, i forkyndelsen af Frelseren og i de ritualer, som bygger på narrativerne om ham, rækker mennesker sig selv.
  14. KRISTEN ANSVARLIGHED I VERDEN I ANSVAR OVERFOR GUDKristendommen kender ingen kristen etik. Den kristne kender kun til den etiske ansvarlighed, som alle mennesker bør have. Det vil sige en ansvarlighed overfor mindre og mere komplekse samfund, natur, myndigheder, love, ret og retfærdighed. For den kristne er ansvarligheden overfor disse ting altid bundet i den kristnes ansvar overfor Gud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar