torsdag den 14. marts 2019

SOMMERLYS OG SÅ KOMMER NATTEN af Jón Kalman Stefánsson



ANMELDELSE
De knalder godt nok meget i denne her bog. De knalder til landsbyballer. De knalder i lastbilen på vej til Reykjavik. De knalder mellem hunde og får ude på landet. De knalder godt nok meget i den her bog, og det er hed sex mellem voksne, der har helt vild meget lyst. Engang imellem bliver en hustru eller en mand så bedraget af en utro ægtefælle, og så bliver der brændt ting af. Det er herligt med al denne gode lystfulde sex. Mit eneste problem med det er, at i en bog, der tager os med rundt i en islandsk landsbys kringelkroge og ind i skyggerne, der beskrives der ikke et eneste overgreb. Der er ikke incest. Der er ikke voldtægt. Der er ingen fede klamme mænd, der udnytter deres magt i den henseende, og det er jo faktisk rigtigt fint, men spørgsmålet er, om ’Sommerlys og så kommer natten’ ville have været mere sand, hvis den ikke bare beskrev menneskets seksualitet, når den er glad og fin men også, når seksualiteten er ond og smadrer liv.
Når det er sagt, vil jeg skynde mig at sige, at Jón Kalman Stefánsson skriver skidegodt. ’Sommerlys og så kommer natten’ er en bog om en vestislandsk landsby med tre fire hundrede sjæle. De er mærkelige mennesker, der pludseligt ikke mere gider at drive fabrik og sælger det hele for at kunne få råd til femhundrede år gamle bøger på latin. På Brugsens foderstoflager er der spøgelser, og amtmandens kone svømmer og dykker i fjorden året rundt, mens de lystfulde lidderbassemænd holder øje med hende i kikkerter.
Bogen handler om. Ja! Hvad handler bogen om? Den handler om denne vestislandske landsby og dens mennesker. Man kommer til at holde af dem alle sammen, og de keder aldrig én. På mange måder er det en fantastisk bog. Den begynder mange gange og slutter mange gange i landsbyen, som man vistnok aldrig får at vide, hvad hedder.
Jeg kunne godt lide at læse bogen, og det er ikke sidste gang, jeg læser noget af Jón Kalman Stefánsson, der både kan skrive realistisk, hyggeligt og rå.

Jón Kalman Stefánsson er født i 1963

Ingen kommentarer:

Send en kommentar