torsdag den 21. november 2019

VERNON SUBUTEX bind 1 af Virginie Despentes


ANMELDELSE

Det slutter med, at Vernon Subutex i febervildelse sover på en bænk i regnvejr i Paris. Inden det er han blevet hjemløs og går rundt i en tåge af uvirkelighed.

Paradokset er, at Vernon Subutex ellers er ved at blive berømt.
Hans gamle ven, rockstjernen, Alexandre Bleach optog sig selv på video som et slags testamente. På et tidspunkt inden sin død overdrog Bleach sit testamente til Vernon, og nu er alle på jagt efter Vernon Subutex for at få fingre i Bleach’ sidste tanker og ord.
Men Vernon Subutex er ikke sådan at finde. Han er blevet sat ud af sin lejlighed, og i begyndelsen bor han på sofaer hos venner og bekendte, og nogle af dem bliver hans elskerinder, og nogle gange går det frygteligt galt.

Vernon Subutex er en mand tæt på de halvtreds. Han havde en forretning, der solgte vinylplader, men den gik nedenom og hjem i nullerne. Nu kan han ikke længere betale huslejen og smides på gaden. Subutex er vist osse navnet på et stof, man giver til narkomaner som heroinerstatning. I hvert fald har Vernon fået sin del af hash, kokain og sprut. Det hele er blevet indtaget sammen med utroligt meget rockmusik.

Virginie Despentes er en utrolig dygtig forfatter. Jeg tror ikke, jeg kedede mig et eneste øjeblik i læsningen af første del af Vernon Subutex, som skal blive til en trilogi. Despentes går ind i sine personer og beskriver rockmusikeren, den unge muslim og højreekstremisten så loyal, at man er på nippet til at tro, at forfatteren har delt identitet med dem hver og én. Samtidig med er handlingen altid realistisk, og nogle gange er handlingen så realistisk, at det gør ondt. For eksempel som denne beskrivelse af en gammel rockmusiker, der banker sin kæreste:



”Der var aftener, hvor Patrice bankede hende. Foran ungen. Før drengen var fyldt to, kunne han allerede kravle ned og rulle sig sammen under sin seng. Barnet græd ikke, han lukkede sig som en østers i flere dage. Intet gjorde det så tydeligt for Patrice hvad han selv var, som synet af hans rædselsslagne søn der lå fladt ned på gulvet med hænderne for ørerne for ikke at høre noget.”



Samtidig med alle disse gribende personbeskrivelser og handlingsskildringer, er Vernon Subutex en beskrivelse af de vestlige velsfærdssamfund i privatiseringens og digitaliseringens tegn. Vernon Subutex evnede ikke at omstille sig. Han har dog de der VHS bånd med Alexandre Bleach’ testamente. Dem efterlod han imidlertid hos en veninde som pant for at få lov til at låne hendes pc’er, som så aldrig er leveret tilbage.

Hvordan skal det dog gå Vernon Subutex?

Bind et forlader ham i febervildelse om natten på en bænk i regnvejr et sted i Paris. Med alle de kendte folk, som leder efter Subutex, er der måske basis for en optur i det bind 2, der lige er kommet ud af trykken i sin danske version. Ja! Der er måske basis for en lykkelig slutning i det bind 3, som Virginie Despentes endnu ikke har skrevet. Men med mit kendskab til Vernon Subutex fra bind 1 tvivler jeg på både optur og lykkelig slutning. Vernon Subutex Bind et får hermed min bedste anbefaling.


Virginie Despentes er født i 1969.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar