lørdag den 28. december 2019

MØRKETS HJERTE af Joseph Conrad



ANMELDELSE
Kaptajn Marlow sejler med sit dampskib ad floden ind i junglen for at finde Mr. Kurtz. Det er en rejse ind i den hvide mands løgnagtige ideal om, at de hvide skal bringe civilisationens lys til Centralafrikas indfødte.

Det er absurd og mørkt. Et sted møder dampskibet et krigskib, der fra tid til anden planløst fyrer en granat af ind i junglen, så at de indfødte lige ligger mærke til de hvides tilstedeværelse. Det selvom der vist ikke er er nogen ærlig chance for, at junglens indfødte glemmer de hvide. De hvide siger, de kommer med lys, men i virkeligheden kommer de vist mest med jagt efter profit og vold.

Det er i bogen lige så mørkt, som bogens titel antyder. Et sted skriver Conrad: ”Det var som en udmattet pilgrimsfærd mellem anledninger til mareridt.” Og målet for denne dystre pilgrimsfærd er at finde Kurtz. Kurtz er beundret for sin intelligens. Han har skrevet en rapport om, hvordan man håndterer de sorte. Og så er han angiveligt gået grasat der inde dybt i junglen, hvor Marlows damper er på vej.

Hans metoder usunde, bemærker én af dem, som sejler sammen med Marlow om Kurtz. Kurtz har oprettet et samfund, som bygger på vold og tilbedelse af sig selv.
Måske er det i virkeligheden det, som idealet om at bringe lys til Afrika er blevet til. Vold og tilbedelse af den hvide mand. I hvert fald kostede det belgiske herredømme i Congo, som Marlow rejser ind i, omkring 10 millioner indfødte mennesker livet.

Kurtz kommer syg og afkræftet med ombord på Marlows damper på vej tilbage. Kurtz dør, mens han udtaler ordet, rædsel.

Bogen slutter med en trist scene, hvor Marlow ikke får afsløret, hvor absurd, rå og hæslig det vestlige hvide kolonideal er. Men han lader Kurtz stå som den lysbærer, han absolut ikke er.
Jeg læste Mørkets Hjerte i et vadested i mit eget liv. Der står perleklare formuleringer fra bogen tilbage i min erindring. ”Det stod skrevet, at jeg skulle være loyal mod det mareridt, jeg havde valgt”, lyder et af dem. Mørkets Hjerte! Læs den til lyden af The Doors, The End.
Joseph Conrad levede fra 1857
til 1924. Han skrev
Mørkets Hjerte i 1899


Ingen kommentarer:

Send en kommentar